keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Sömuleiðis

Mulla on täällä selvästi ihan liikaa vapaa-aikaa, kun ehdin naputella uutta blogitekstiä jo toista päivää putkeen. Kävin kyllä koulun jälkeen kaupassa ja muonitin itseni, jonka jälkeen kului muutama tunti rattoisasti läksyjen parissa. Meidät jaettiin tosiaan tänään tasoryhmiin, ja mun islannin taidot riitti kokeen mukaan jo vähän kokeneempien ryhmään. Tasosta toisin taitaa kertoa se, että eräs suomalainen miesopiskelija heitti kokeen loppuesseeseen kaksi lausetta japaniksi eikä ollut koskaan kunnolla opiskellut islantia, ja hänet olisi laitettu kokeen perusteella jatkoryhmään :'D

Koko meidän 29 opiskelijan joukossa taitaa olla kaksi, jotka oikeasti osaavat islannin kieltä jo ihan kiitettävästi (itse en siis todellakaan kuulu heihin, jos jollain heräsi epäilys siihen suuntaan). Muuten kaikki istuvat tunneilla enemmän tai vähemmän huuli pyöreänä, kun opettaja puhuu muutamia kielioppiselvennyksiä lukuunottamatta pelkkää islantia. Kielen oppimisen kannalta hirmu hyvä että näin on, mutta oma energiataso kuluu melko pitkälti ymmärtämiseen. Niin ei ole meillä suomalaisilla ihan helppoa silloinkaan, kun ei puhuta islantia. Islannin sijaan puhutaan nimittäin skandinaaviskaa, toisin sanoen jonkinlaista ruotsin, norjan ja tanskan kielen sekoitusta. Itse ymmärrän lähes kaiken (aina silloin kun jaksan tiristää joka-ikisen aivosolun keskittymiselle) pohjalla olevien tanskan kielen taitojen ansiosta, mutta muilla suomalaisilla ei välttämättä ole ihan yhtä "helppoa". Vaikka tämä nyt saattaa kuulostaa hirveältä nillittämiseltä, vaikeaa on ja nyyhkis, niin totta kai tästä on tulevaisuuden kannalta ihan suunnaton hyöty. Näin ensimmäisen viikon alussa homma vaan tuntuu vielä aika rankalta, ennen kuin tottuu tähän ympäristöön ja kieleen. Viime vuonna Odensessa oli ihan sama homma, ja silloin kieli oli sentään entuudestaan tuttu.

Asustelen ihan Reykjavikin keskustan tuntumassa kahden ruotsalaisen ja yhden norjalaisen tytön kanssa kimppakämpässä, ja heidän kanssaan tulee tietysti kommunikoitua ruotsiksi. Välillä ruotsin sekaan tulee vähän norjalais-tanskalaisia vaikutteita...


Nappasin tän otoksen nopeasti aamulla ennen yliopistolle lähtöä, kuva ei varmasti tarjoile mitään päätä huimaavia ahaa-elämyksiä huoneen sisustuksesta. Halusin vaan esitellä ton ihanan leveän ikkunalaudan, josta voi tutkailla ton kotikadun meininkejä. Nyt siinä ikkunalaudalla tosin majailee ihan megalomaanisen kokoinen amppari sellaisen muovipurkin sisällä (vesipullo kipon päällä, ettei se varmasti pääse sieltä karkuun), eli ei varmaan tuu vietettyä yhteisiä hetkiä siinä ikkunalaudalla sen pörriäisen kanssa ihan hetkeen. Tässä on tällaisia päivän jännitysmomentit -hetkiä ollut ihan reissun alusta alkaen, innolla odotan mitä huominen tuo tullessaan.


Mulla ei valitettavasti ole tän enempiä kuvia tältä päivältä, koska läksin tosiaan luentojen jälkeen kaupan kautta kotia kohti. Meillä on lähes joka päivä sama ohjelma, aamuysistä kahteentoista luentoja (pausseineen toki), tunnin ruokatauko (JES) ja vielä pari tuntia yhdestä kolmeen. Sen lisäksi saadaan ilmeisesti aimo kasa läksyjä ja kirjoitetaan vielä päiväkirjaa - islanniksi, tietty. Täytyy sanoa että oon sen verran runollinen ihminen, että olis ihan kiva kirjoittaa muutakin kuin "Koulun jälkeen menin kauppaan. Ostin sieltä ruokaa" islanniksi. Noh, jostain kai se on aloitettava tämä kielen opiskelu.

Tuntuu että vaikka on paljon asiaa, niin aina jää jotain sanomatta. Ihan huippukivoja tyyppejä on kurssille ajautunut, vaikkei kaikkien kanssa tietenkään ole vielä syntyjä syviä ehtinyt keskustelemaan näiden muutaman päivän aikana. Melko paljon tullaan viettämään luennoilla aikaa noissa tasoryhmissä. Meidän ryhmässä oli alkuun 13 tyyppiä, mutta kaksi tai kolme on ainakin jo vaihtanut vasta-alkajien ryhmään. Itselläkin kävi tänään ihan pari kertaa mielessä, mutta viikon loppuun asti saa vähän tunnustella omia fiiliksiä, ja ehtii vielä vaihtaa ryhmää jos tarve valkenee.

Kuten kuvista ehkä huomaa, tänään on hitusen enemmän liikkunut pilviä taivaalla verrattuna pariin viime päivään. Sää saattaa vaihdella yllättävän nopeasti: Aamulla tuntui esimerkiksi että päivästä tulee vilakka ja säätiedotus lupasi sadetta, mutta aika ajoin keli tuntui todella lämpöiseltä ja välillä aurinkokin pilkahteli.

Suunniteltiin tänään muutaman suomalaisen kanssa vähän reissua Blue Lagoonille ja geysireja katsomaan, jos vaan saataisiin auto vuokraan. Tulevana lauantaina meillä on päivä täynnä ohjelmaa, mutta ensi viikolla olisi luvassa pitkä viikonloppu, jolloin ehtisi mahdollisesti seikkailla ympäri Islantia ihan omin neuvoin.

PS. Kahviaddiktio on saavuttanat uuden levelin, ostin meinaa tänään kahvipassin jotta saisin yliopistolla halvempaa kahvia. Oon liian väsynyt järkyttyäkseni, mutta äippä saattaa kyllä Suomessa saada slaagin tätä lukiessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti